RSS

” Gura am zis! Gura, ca va dau cu laptopu in cap!”…sau conflictul dintre medici si decidenti, prin filtrul presei

08 Iun

Conflictul național medici/decidenți este, în ochii presei, mană cerească!

Este fantezia erotică a oricărui jurnalist care se respectă: medicii se bat cu Ministrul Sănătății, cu Președintele Casei, se mai bat și ei între ei, pacienții plâng la uși…nebunie curată!

Se mai bate ministrul cu reprezentantul casei, iar acesta cu Colegiul Medicilor…Puneți-vă un pic în locul jurnalistului! (Astăzi vom face referire doar la realizatorii unor emisiuni TV.)

Se apropie ora emisiei tale. Nu trebuie să te zbati să inventezi subiecte. Inviți câte unul/doi reprezentanți din taberele adverse și îi așezi față-n față. Dacă simți că nu se mușcă destul, îi miști tu.

Îi dai, de exemplu, cu laptopul în cap doamnei Rodica Tănăsescu. Prea e doamnă, scade ratingul! Doctorița continuă să explice documentat și echilibrat. Atunci îi mai arunci o căutătură acuzatoare Doinei Mihăila. Ce Dumnezeu vrea și asta?

– Păi ce-i asta, doamna doctor? Emisiune TV, sau înmormântare? Gura! Gura am spus! Vreți bani, ai? Ceee? Audee? Mai tare va rog, că nu se aude pan la mine! Bani da? Păi ziceți-o pe șleau, nu stați acolo ca momâia și îi tot dați înainte cu interesul pacienților și cheltuielile de cabinet!

Hmmm…gândește apoi moderatorul… poate am exagerat și eu un pic, dar merită! Emisiunea mea costă! Tot postul acesta costă, în fond! Or ăsta-i „post de post” TV, nu cabinet de doctoraș de familie. Hai s-o mai întorc din condei, totuși:

– Deșteptaaaarea! Ce facem, dormim in front? Să vină urgent Ministrul Sănătății, să spună ce treburi importante, vezi-Doamne, a avut încât să nu se prezinte la întâlnirea TV cu medicii! Acuma ! Sa iasă acuma,  pană nu mă înfurii!

Ministrul continuă să fie absent. Nu răspunde apelului imperativ, nu-i postul partidului său.

Doamnele doctor invitate își pun gheață peste vânătăile de după izbitura cu laptopul.

Președintele CNAS răspunde la telefon la telefon, se mai aude, în receptor, doar ecoul acestuia: fraaaudăăă, Tanzaaaniaaa, prescriptii nejustificaaateee…

Și așa a mai trecut o zi din viața realizatorului TV. O zi încununată de succes.

El își face meseria și și-o face bine. Binele e rating, ratingul “e bani” și notorietate. Circ, scandal, acuzații, nu contează că nu ne-am spus nimic.

Singura clipă de adevăr, în afara meseriei sale de jurnalist, poate fi privirea încărcată de speranță și adulație, a aceluiași moderator, în ziua în care află că cineva drag lui e grav bolnav. În acea zi, spășit, sperând la minunea din mintea și mâna medicului, se metamorfozează.  Acolo, langă patul de spital sau la ușa doctorului, uită că are nevoie de rating. Privește halatul alb ca pe un mântuitor…Se transforă, din soldatul presei, în om.

Oamenii se nasc, cresc, se mai îmbolnăvesc, îmbătrânesc și apoi mor…Pe acest parcurs, îi alină doctorii- ai căror adevăr, însă, nu se derulează în studiouri TV.

Doctorii sunt doctori, iar boala boală, indiferent de eră, de guvern, de rating, de orânduire socială.

Și, zău așa, nu-i doresc nimănui sa-și amintească asta pe propria piele. Nici măcar celor care fac astăzi rating sau socoteli meschine pe seama noastră! Total nedocumentați.

 
12 comentarii

Scris de pe 08/06/2011 în Uncategorized

 

12 răspunsuri la „” Gura am zis! Gura, ca va dau cu laptopu in cap!”…sau conflictul dintre medici si decidenti, prin filtrul presei

 1. Dan

  08/06/2011 at 18:42

  Foarte bine spus,simplu si convingator.Sa-i trimitem Otilia textul si lui Turcescu,pe blogul personal.

   
  • Otilia Tiganas

   08/06/2011 at 20:13

   Nu-i pasa, Dane. Si-a facut treaba. Este ca si cum tu ai fi platit corespunzator, ai sta relaxat(dar TOTAL relaxat) financiar si el ti-ar trimite pe personala ca ai gresit un diagnostic minor- „nu era o viroza banala, era o bronsita subacuta”. No cat ti-ar pasa? Hmm?

    
 2. centrudesanatate

  08/06/2011 at 19:02

  esti mese tare!!

   
 3. Mir

  08/06/2011 at 19:06

  Bine scris,Otilia!

   
 4. Virgil Ciotlos

  08/06/2011 at 19:12

  Eu am o alta viziune : il vad pe acelasi moderator TV , asezat turceste(…) , cu ceaunul cu fasole cu ciolan pe genunchi , rozand fericit la ciolanul lui , in timp ce grasimea i se prelinge pe barbia-i bine rasa si ascutita…fericit in nesimtirea lui , ca tot omul multumit ca si-a facut treaba pentru care a fost platit .In ochii lui se vad muntii de ciolane care il asteapta si muntii de oase goale ramase in urma.Nimic nu-l deranjeaza si nici nu observa mustele care roiesc in jurul lui atrase de mirosul specific…

   
  • Otilia

   08/06/2011 at 20:16

   Nu, nu-l deranjeaza, fiindca astazi e sanatos. Mananca sanatos, bea sanatos, roade ciolane sanatos…

    
 5. Corina

  08/06/2011 at 19:14

  Am urmarit şi eu câteva emisiuni de genul acesta, în care jurnalistul (dacă îl pot numi aşa) de talk show ii instigă pe invitaţi să se certe, ca să iasă scandal, pentru că scandalul se vinde în România mai bine decât pâinea caldă. Sunt tot mai dese, dacă nu majoritare. Eu, ca jurnalist, nu pot să le caut scuze, oricât aş încerca, din solidaritate de breaslă. Da, e vorba despre subiecte importante, da, e nevoie de dezbatere, dar modul în care se fac acum dezbaterile la televiziunile de stiri (si nu numai) a coborât la nivelul OTV-ului, pe care ieri-alaltăieri toţi îl criticau. Cât priveşte conflictul medicilor cu cei de la CNAS si minister, sper să se rezolve cât mai repede, iar cei care pierd să nu fie, ca de obicei, pacienţii şi medicii. Eu îţi transmit să te ţii tare şi să ai nervi de oţel. Ai nevoie!

   
  • Otilia

   08/06/2011 at 20:15

   Am/avem nevoie de nervi de otzel! Ai dreptate! Nu-ti pare un „deja vu”? Numa ca nu suntetzi si voi cu mine la Hasmas…in rest… alt an, alt scandal la serviciul lu mamica. Nu?

    
 6. eu

  14/06/2011 at 02:28

  Reactie justificata in fata emisiei turciene: revolta, indignare, neputinta de a-i da cu laptopul in cap, asa merita! Niciodata nu ma voi mai uita la emisiunea acestui individ isteric !
  Este compromis ca om si jurnalist!
  Un barbat care a fost in stare sa fie atat de agresiv cu invitatele, femei in primul rand, apoi medici, este las si ….muiere, in fond.

  Imi pare foarte rau ca nu imi parvin postarile tale , eu mereu bifez sa mi se trimita!
  Am dat intamplator de ele, pornind de la Victor.
  Chiar am crezut ca, in focul acestei lupte , nu ai mai scris!
  Dar ai scris..si-nca foarte bine, virulent si ..dramatic.

   
  • Otilia Tiganas

   14/06/2011 at 07:30

   Dar ti-am trimis eu, pe mail, fiecare noua postare! Ma mir ca nu ti-au intrat!

    
   • eu

    19/06/2011 at 04:31

    Si eu ma mir foarte tare, Otilia! Eu am tastat si acum pe google si am avut surpriza sa vad ca ai postat, raspuns… Nu stiu ce se intampla! Mie nu mi-a intrat nimic!
    Totusi, trimite!
    Da, acum vad si latura umoristica , dar am interpretat-o ca un haz virulent de necaz!
    Si ecoul de nebun , insistent, „fraudaaa, Tanzaniaaaa…” asta e de tavalit pe jos de ras, parca il vad pe uta rostind aceste cuvinte care, magic, ne-au discreditat, desi erau spuse dintr-un pat de psihiatrie, intr-o celula securizata fonic, el isi tuguia buzele si gasise gaura (foramenul, no!) prin care primea hrana si i se lua tzucalu.

     
 7. Daniela

  05/07/2011 at 17:41

  super tare

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: