RSS

PĂI SAU SUNTEM CAPITALĂȘTI, SAU ATUNCI NU MAI SUNTEM!

30 mai

Păi sau suntem capitaliști, sau atunci nu mai suntem!

(vorba unui clasic în viață, citat de pe youtube)

 Locuiesc și muncesc la Hășmaș – o comuna (faaainaaa comună!), din județul Arad.

Sunt medic de familie. Am timpul drămuit minuțios, fiindcă asigur asistență medicală la șase sate. Știu ce am de făcut în fiecare zi, am o agendă de lucru pe care sunt nevoită să o respect. Munca mea depinde de existența curentului electric în rețea, de internet și, deseori, de mașină. Ca sa fii medic de familie, nu mai este suficient să dibuiești din prima pneumonia și să prescrii tratamentul adecvat. Secolul actual a modificat mult datele problemei. O privare (fără preaviz), de curent, preț de două-trei zile- „fiindcă se lucrează la rețea”, poate să-mi strice tot eșafodajul și să-mi facă praf activitatea!

Și totuși ieri, consultând voinicește, un pacient mă informează că „mâine și poimâine nu vom avea curent, între 8 și 18, fiindcă Enel lucrează”. Informația se va confirma, după ora 13 în ziarul local, CU O ZI ÎNAINTE!!!

Stupoare – Hășmașul apare trecut, pe a doua zi, în lista localităților care vor rămâne fără curent. Nu vorbim de evenimente imprevizibile, de furtuni devastatoare, de neșansă. Nu. Vorbim de un plan clar al unei firme care își urmează interesele financiare, care știe demult, EXACT, că firma mea va rămâne fără curent două zile și care are tupeul să mă anunțe senin, cu câteva ore înainte.

Păi. Enel dragă – și eu am interese, agendă de lucru, nevoi, încasări, pierderi! Pe mine să mă anunți cu muuult timp înainte că mă lași fără curent și fără activitate DOUĂ ZILE! Exact așa cum știi să mă anunți atunci când eu întîrzii cu plata facturii! Fiindcă tu, Enel dragă, ești alcătuit din oameni care se vor îmbolnăvi cândva. Iar oamenilor tăi n-o să le placă dacă doctorii vor proceda la fel!

Tu trebuie, draghe Enel, să mă ajuți să produc banii cu care îți achit regește facturile, necum să mă încurci fără milă!

Uite cum stă treaba: de curentul firmei tale depind banii mei, de banii mei sănătatea ta, de sănătatea ta depind încasările buticului de cartier unde cumperi parizer, de impozitele buticului depind… de-aci încolo predăm circuitul premierului și parlamentarilor și șefului statului.

Dar pân la parlamentari și șeful statului?

Până acolo e între noi, e treabă de bun simț, conștiință și responsabilizare. Pân-acolo n-au ăia de sus cum să ne ajute, fiindcă ori suntem capitaliști, ori atunci nu mai suntem, beeey Eneluleee! Iar dezastrul actual al României nu ni l-a făcut numai roșul, sau portocaliul, sau verdele, galbenul, sau ce-or fi ele pe afișele electorale. L-am făcut împreună, doi câte doi, trei câte trei… în fiecare zi în care am muncit românește, adică de mântuială, de parcă am fi singuri pe lume!

Ți-era greu să mă anunți cu două săptămâni înainte? La fel de greu ca și șefului de la fisc care nu dă dispoziție să se pună câteva scaune în plus în sala de așteptare, în zilele când pensionarii se bat ca să apuce plata anticipată a impozitului, pentru aferenta reducere! Iar ei vin să plătească, fiscul nu mai are costuri ulterioare ca să-i someze, notifice și execute. Totuși șeful nu are bunul simț să-i așeze până le vine rândul!  Exact ca tine, Enel!

Așa că atmosfera degradantă de pe coridoarele spitalelor, pe care o constați când te doare ceva, cea pe care o clamezi cu ajutorul presei, pleacă și de la tine!

Reclame
 
7 comentarii

Scris de pe 30/05/2012 în Uncategorized

 

7 răspunsuri la „PĂI SAU SUNTEM CAPITALĂȘTI, SAU ATUNCI NU MAI SUNTEM!

 1. Oancea Mihaela

  30/05/2012 at 20:08

  BIIIIIIIIIIIIIIGGGGGGGG LIIIIIIIIIIIIIIIIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   
  • Otilia Tiganas

   30/05/2012 at 20:20

   Nu-i overreaction la mine, e purul adevar! Mi-a fost devastator sa aflu cu cateva ore inainte ca n-o sa ma curent doua zile. Si asta ma costa…

    
 2. Oancea Mihaela

  30/05/2012 at 20:48

  Bineinteles ca nu este overreaction! Enel dragu` ca multe alte regii si institutii isi fac treaba fara sa tina cont de faptul ca exista pentru noi si ca facturile platite de noi „make the world go round”.

   
 3. Hrimiuc Minodora

  18/06/2012 at 08:49

  Enel este administrat de italieni.Cand au preluat caietul de sarcini,n-au gasit nici un punct in care sa se specifice:consumatorul are niste drepturi.
  Nu te incanta faptul ca avem atatia investitori?

   
  • Otilia Tiganas

   18/06/2012 at 09:17

   Ba cum sa nu, Minodora! Sunt cotropita de incantare! Efectiv, de la mare la mic, de sus in jos, clientul, platitorul de taxe si servicii, beneficiarul, este ultimul luat in seama. Treaba de traditie, mentalitate. Poate mai schimba copiii nostri cate ceva.

    
 4. Dan

  09/09/2012 at 12:21

  interesant e ca romanul nu percepe institutiile dupa sursa lor de finantare ci dupa forma de proprietate:))) la Primarie urla imediat ca functionarii sunt platiti din banii lui, deci sa se miste ca prisnelul, in timp ce la Enel, Eon, Orange, RDS samd sta cuminte si inghite umilintele, fiindca alea sunt firme private, dar uita ca si privatele alea tot din banii lui traiesc:)))

   
  • Otilia Tiganas

   09/09/2012 at 13:02

   Ohhh, dar nici la primarie nu le e clar chiar tuturor pe banii cui sta povestea aia mare mare mare si cu multi oameni si multe birouri numita „primarie”. Si acolo romanul intra deseori cu spinarea incovoiata de adanc respect, intr-un raport evident de subordonare. Faza faina e atitudinea de sef( ma refer la o faza anume), a unui tip- tânăruț, cruduț, de la ghiseul unei banci dintr-un mic orasel ardelean. Apropo- intre timp a falimentat deja filiala aceea. Asadar, tanarul angajat, poate navetist din vreo comuna limitrofa, s-a simtit brusc domn mare la oras, la o institutie cu termopane si fara teracote si si-a accesorizat rapid un ton arogant-superior. A dat din pacate fix peste mine- clientul. Urma sa operez ceva in contul pe care il aveam la acea banca, iar tipul m-a luat de sus. Iuuuui- am facut un show de a aparut jos toata conducerea bancii, iar tanarul functionar-bancar-de provincie isi facuse, gratie mie, stagiatura.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: