RSS

DE CE E RĂU LA NOI?

01 aug.

DE CE E RĂU LA NOI?

 

 

Mai întâi de toate, să purcedem la un triaj brutal!

Vor citi acest text doar aceia care cred că la noi (la noi românii, adică)- e rău. Pe ceilalți, pe mulțumiți, îi rog să părăsească sala și îi aștept cu drag la următoarele mele postări pe blog. Rămânem prieteni, dar acum lăsați singuri nemulțumiții! Bun.

Revin- de ce e rău?

Păi depinde cine întreabă. Și totuși, am să răspund general, aducând în discuție potențialele mari linii-adică extremele:

EXTREMA 1– E rău de sus în jos, fiindcă porcii fură tot, fiindcă nemernicii au jefuit țara, fiindcă nu ne-au dat, fiindcă ne-au luat.

În susținerea primei extreme, daca ești om de presă ca lumea, vei arunca argumentul flota, șoselele, vilele, bazinele de înot (scris cu doi N dacă se poate) construite pe deal în pantă, termopanele… depinde de sezon și epocă.

O pată de culoare românească o aduce Iliescu, dinspre care n-au răsărit multe vile, termopane, nici copii căpătuiți, în schimb e taxat drept comunist sovietic.

Din acest motiv, la punctul 1 adaug subpunctul

1 A- plaga sângerândă comunistă, perpetuată agresiv după evenimentele din 89. In 89 asta am avut-comuniști- cum să fi avut altceva? Dintre ei s-a ridicat elita politică! În ochii mei, contaminat de communism este și acel om politic care, în loc să caute soluții pentru prezent, s-a cramponat numai de trecut, înfierând comunismul.

EXTREMA 2– E rău de jos în sus, fiindcă românii sunt leneși, hoți, țăpari, ciubucari, frauduloși, eludatori, „porci- măgari, Ghiță bucătari”.

Aceeași presă, dar aparținând altui trust, ar argumenta:

întârzierile pe la servicii, treaba făcută de mântuială, ciubucul omniprezent pe la ghișee (stilul smuls), vânzarea votului pentru o găleată de plastic, mita, lipsa inițiativei, etc.

Se filmează marți-după Paște- ora la care vin funcționarii publici la birou, se bagă-n corzi (cu camera ascunsă) câțiva mituiți, se filmează săteni revoltați în fața ușii încuiate a cabinetului medical (bafta reporterului dacă tocmai apare de undeva și doctorul pilit!)… Iaca ce simplu dovedim EXTREMA 2. Și ce… nu-i așa?

O prezență simpatică în EXTREMA 2 a fost Remeș, la faza cu caltaboșul, domnia sa fiind de departe  eligibil pentru EXTREMA 1. Dar încă o pereche de cârnați, pe lângă alea câteva contracte beton, chiar nu fac rău nimărui.

Între aceste două extreme, coexistă românește grosul, adică majoritatea cetățenilor țării. Cine leagă sau dezbină extremele? Legea.

Și astfel ajung la punctul următor- de ce e rău la noi?

3  LEGEA, cu subpunctele cumplit de slabe:

-3A)… Forma de redactare, alcătuită dintr-o suită de modificări succesive paroxistice, preț de două decenii. Modificările paroxistice sunt cauzate de

      – alternanțele politice la fel de paroxistice

      – nevoia de a repara aberațiile de după aplicarea în teren a legii precedente(scrisă probabil pe genunchi)

      – interesul de grup pe principiul „izbește și fugi”!

Dialog ipotetic de budoar:

-„Tati, până ești ministru, că…vorba aia… azi suntem și mâine nu, vezi de retrocedări, că nu ni-i tot una! De trei săptămâni ești în guvern și încă n-ai mișcat nimic!”

La acel moment, omu nost are un singur interes concret: ceva „clădire –marfă” retrocedabilă, deci va forța nota legislativă. Iar tâmpeniile rezultante, care vor angrena mii de oameni ulterior, s-ar putea sa fie uriașe. Nu-i bai. Se vor aduce tocmai modificările la care fac referire.

-3B Forma de redactare, folosind cuvinte cu două înțelesuri, sau semne de punctuație (în special virgule) derutante, sau portițe de  ieșire, de  genul: ”în limita bugetului alocat”, “dacă nu intervin și alte clauze…”etc.   Cauze posibile:

-lipsa profesioniștilor (mânuitori de limbă română), pe lângă aceia specializați juridic. Redactează legi oameni care efectiv nu știu să așeze corect virgulele și nu sesizează capcanele ulterioare. În rest, posibil ca tipii să fie bine intenționați!

-teoria conspirației-teza cum că ăia cu legile fac așa, tocmai ca să dea putere zdrobitoare organismelor de control. Dar la acest aspect voi reveni.

-3C Justiția, care depinde nemijlocit de EXTREMA 1, deși nu ar trebui să depindă de nimeni. Eventual de dumnezeu. Se spune că ar fi coruptă. Presupun că este, așa reiese din informațiile presei, sau suspiciunile vecinilor mei. Personal nu am nici o experiență concretă care să-mi fi dovedit că e coruptă.

Și-acu revin la subiectul

4-Organismele de control

Structurile de control depind și ele nemijlocit de EXTREMA 1.

Spre deosebire de corupția din justiție (una cumva… plutind sus, peste noi… mai mult o bănuială), puncul 4 are o pondere uriașă în tema “de ce e rău la noi?”. Fiindcă:

-scopul explicit al controalelor este să smulgă bani, nicidecum să consilieze, sau să îndrume intreprinzătorii privați. Banii smulși sunt privați- individuali, (ai insului care controlează), dar și bani de împărțit cu EXTREMA 1. Sunt taxe de protecție asemănătoare taxelor pretinse de pești, sau bătăușii de cartier, sau dealerii de droguri. Ii ajută enorm bâlbâiala legislativă de la punctul 3.

-organismele de control, la noi, au patina muncașilor necalificați din suburbii. Muncașii din suburbii nu-s nici țărani demni și autentici, nici intelectuali rasați. Dar se cred ambele. Sunt exact acest hibrid, extrem de periculos!

Cum funcționează? Te calcă și caută progresiv, până găsesc un bai. De preferat să cotizezi din prima, fiindcă oricum tot acolo ajungi. Controlorii mențin cercul vicios închis. Tu, intreprinzător particular mic, poate ai vrea să lucrezi alb, să nu faudezi fiscul. (Eu, sincer, mi-aș dori!) Dar, fiindcă fiscalitatea românească este destul de apăsătoare, ar trebui să ne oprim aici. Dacă nu fraudăm fiscul, chiar nu mai rămâne loc de amendă 500 ron pentru absența vremelnică a ecusonului. Dacă tind- ca patron- spre principiul muncii declarate și încerc să achit dările către stat pentru angajați, chiar nu mai am loc de o amendă usturătoare pentru nesemnarea condicii de prezență de către unicul meu angajat. Nevorbind de taxele protecției muncii pentru vânzătoarea mea (singura), care vinde cu chiu cu vai niscai tricouri!

Așadar, dacă respect instituțiile fiscale, nu mai am loc de aberații. Dacă vii cu aberații, mă vei obliga să eludez ulterior fiscul, ca să te pot ține și pe tine organism de control. Iată cercul vicios! Am ajuns la EXTREMA 2!

Și, dacă un mic magazinel sătesc mi-l plimbi lunar pe la sediile controlorilor de la oraș, nu apuc să mă ocup de magazinel, nu mai încasez și deci nu cotizez. Apoi eu și familia mea vom plânge, EXTREMA 1 va înfiera la TV frauda fiscală ca fenomen național,  munca la negru așijderea, iar tu controlor…hmmm…tu ești ultimul care va cădea.

De unde le știu pe astea? Păi le trăiesc efectiv. Ca patron de cabinet medical rural, cu rude de gradul unu patroni de birtuleț de cartier urban, prieteni apropiați patroni de magazin mixt sătesc și rude de gradul al doilea care au încercat o producție de tricotaje de mână.

Iar dacă, aceia care citiți textul meu, săpați în jur, veți găsi fiecare în parte, cu siguranță, alte câte 3-4-5 exemple concrete. Așadar nu-s situații izolate, subiectivisme, este adevăr!

Dacă greșesc în analiză, îmi veți semnala pe blog, eu aprob orice comentariu! Setarea cu aprobările nu-mi aparține, eu chiar accept și înjurături- nu cenzurez mesajele de răspuns.

Dacă s-ar putea face ceva ca astea să se oprească- va fi o următoare postare. Poate mă ajutați și voi înainte? Unde s-ar putea rupe cercul vicios?

Eu aș porni de la organismele de control.   

 

 

 

 

 

Reclame
 
12 comentarii

Scris de pe 01/08/2012 în Uncategorized

 

12 răspunsuri la „DE CE E RĂU LA NOI?

 1. Virgil Ciotlos

  01/08/2012 at 19:42

  Fain eseu , dar esti optimista .N-ai de unde sa incepi , nu-l poti prinde de coada ca e cerc . Vicios . Singura solutie : arat , grapat , ierbicidat si semanat din nou.

   
 2. Otilia Tiganas

  01/08/2012 at 19:44

  Ești fatalist! Încearcă și variante concrete, viabile! Organismele de control de exemplu.

   
 3. Adina

  01/08/2012 at 19:53

  Nu esti satula de …organe de control?…

   
 4. Andrei

  01/08/2012 at 21:29

  Eu sunt adeptul variantei „de jos in sus”:
  – se ia mita pentru ca dam,
  – se creaza dictatori pentru ca suntem noi excesiv de obedienti si umili cultivand astfel ceea ce se numeste „distanta fata de putere” (aia cu sefu-i sef si-n sant)
  – nu avem standarde de calitate pentru ca nu oferim calitate si atunci de la noi se asteapta mult mai putin
  – se scriu legi proaste pentru ca noi insine ne exprimam execrabil atat verbal cat si in scris
  – nu avem responsabili pentru ca fiecare in parte este as in a arnca spre vecin cartoful fierbinte sau matza moarta

  Nu sugerez ca suntem popor de rahat ci doar ca suntem un popor nemotivat

   
  • Adrian Grom

   01/08/2012 at 22:20

   Tinar. Inflacarat… 😀
   De pomana…
   Cheia succesului e crearea de mecanisme bazate pe interese comune. Vezi cazul Rosia Montana. Asocierea e mecanismul care opreste coalizarea politicienilor. Divide et impera… Doboara tintit un singur politician. Apoi cind vei ochi spre altul … va tremura de frica. De unul singur nu poti revolutiona nici moravurile, nici societatea (au bucle de control mai puternice decit vointa individuala…. vezi cazul Baumgarten…). In asociere…eheee, se schimba lucrurile… Ai protectia anonimatului din multimea asociata dar puterea data de multimea adunata…si se poate..
   Nu lipsa de motivatie…ci organizarea… Motivatie gasesti (revezi Rosia Montata). Nu gasesti organizare si oameni dispusi sa organizeze. Pentru ca nu stiu cum,..
   Mai vrei?

    
 5. Otilia Tiganas

  01/08/2012 at 21:34

  Andrei, sunt mândră că iei asupra ta criza națională! Am găsit cum să rup cercul vicios- te împușc!

   
 6. Andrei

  01/08/2012 at 21:40

  daca fiecare si-ar lua asupra lui o vina cat de mica eu sunt sigur ca lucrurile s-ar remedia vizibil. Vom cauta insa sa culpabilizam altii si mereu altii.

   
 7. Otilia Tiganas

  01/08/2012 at 21:45

  Nu sunt eu aceea, Andrei, și tu o știi! Iar daca până și eu semnalizez acut marea lehamite, măcar întreabă-te de ce o fac. Fără falsă modestie, eu chiar lucrez profi- la meserie mă refer! Nu știi cîte abuzuri, cîte angoase, nedumeriri nejustificate, trăiesc în ciuda profesionalismului meu. Cât timp din timpul pacientului sunt nevoită să-mi consum cu terți!

   
 8. Otilia Tiganas

  01/08/2012 at 22:22

  Mai vleaaau!

   
 9. bloguleugenuluieugen

  02/08/2012 at 00:15

  si eu

   
 10. eugen

  02/08/2012 at 00:30

  cred ca e rau pentru ca titlul e „De ce e rau la noi?”.
  daca titlul intrebare era „De ce nu e bine la noi?” atunci era un rau mai bun.
  a nu se analiza!
  Otica a scris „mai vleau” si a trebuit sa blogblaublau.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: