RSS

HOȚII!! HOȚII!!

30 aug.

Noi, românii postdecembriști, ne-am luat deja rolul în serios. Asumat. Toți furăm, mințim, trișăm, șuntăm, falsificăm, fraudăm, tunăm…Din când în când, câte un control ne trezește, facem o scurtă pauză, apoi ne apucăm din nou, vajnic, de furat.

Presa locală arădeană amintește azi cum- textual- ”școlile arădene vor fi luate la purecat de comisii de control, pentru a se evidenția neregulile”. Ce bine era dacă acele comisii porneau la drum ca să găsească soluții, nu?

Cu ceva timp în urmă, alt ziar titra: ”medicii de familie vor fi luați la purecat de către Casa de Asigurări… bla bla…” .

Constat, în primul rând, că au ăștia ce au cu purecatul. Mai apoi, că fraudele lucrătorilor în învățământ și ale medicilor de familie sunt înțelese de la sine. Totu-i ca, periodic, cineva să ne mai purece.

Zilnic, ziarele locale anunță cu o plăcere greu mascată (aproape perversă), câți comercianți au fost amendați, câți bani s-au scos de pe netrebnicii birtași, de la piețari, câte razii s-au făcut pe șosele, câți șoferi cu nereguli și, din nou, câți bani s-au smuls. Niciodată ceva pozitiv.

Nu se pune problema unor structuri de control menite să consilieze, să îmbunătățească activitatea bine intențioată a celui care activează. Aiurea! Din clipa în care scoți capul și anunți că pornești o activitate, devii potențialul hoț și încălcător al legii. Dar legea e prost redactată, cu miliarde de modificări, cu texte ambigui- deliciul profesioniștilor în domeniu- avocați, juriști. Mă mir că le rezistă ficatul când studiază legi și că nu fac icter mecanic!

Ador limba română, este hobby-ul meu, chit că sunt medic. Probabil nu puteam profesa ca avocat, fiindcă intram în depresie. Cunosc bine sensurile cuvintelor, subtilitățile sintagmelor, locul semnelor de punctuație și de aceea, probabil, pierdeam proces după proces, fiindcă m-aș fi apucat să interpretez textul EXACT așa cum este scris! Fără clemență.

Așadar propria noastră schemă, senină și românească, este defectă. Prezumția hoției. Ne vom sufoca reciproc, la grămadă, ziariști, pacienți, doctori, avocați, politicieni, dascăli, continuând să arătăm unul spre altul- HOȚII, HOȚII!!!

Sunt la un pas să cred că sunt o hoață ordinară, mi-o repetă toți, zi de zi, picătura chinezească, până o să-mi intre bine în cap.

Deocamdată eu, medic de familie, mai cred că mă zbat pentru bolnavi, ca să descurc ițe încâlcite, să supraviețuiesc agresiunilor externe. Dar aud zilnic cum rețeta electronică și cardul de asigurat se implemetează pentru ca eu să nu mai fur. Demersul informatizării e greoi, cu bâlbâieli, nu l-am inventat eu, n-am încasat eu fondurile aferente (uriașe, între noi fie vorba!). Bani pentru informatizare au existat. Bani de bani. Dar eu, doctorul, mă descurc tot mai greu (deși bine intenționată), semnalizez acolo sus că mi-e tot mai greu, că mă îndepărtez de meserie, că neglijez bolnavii în favoarea birocrației, că mi se adâncește cabinetul în mocirla generală…atunci aflu că, de fapt, mă opun informatizării la standarde europene și nu doresc să mi se dezvăluie furturile!

Oare n-ar fi o idee bună să mă pun pe furat? Măcar aș ști de-o treabă! Hmm?? Colegii doctori? Profesorii, învățătorii? N-ar fi  cazul să ne apucăm de furat? HOȚILOR, HOȚOMANILOR, răspundeți!

 

 

Reclame
 
3 comentarii

Scris de pe 30/08/2012 în Uncategorized

 

3 răspunsuri la „HOȚII!! HOȚII!!

 1. LUMI

  30/08/2012 at 19:25

  Da, eu sunt pentru. Dar ce dracu sa furam?

   
 2. Otilia Tiganas

  30/08/2012 at 19:28

  Ai dreptate!!! La asta nu m-am gândit! Vezi ce bună-i munca în echipă? M-ai trezit și mai bine la realitate…păi chiar nu mai am ce fura!

   
 3. Vertigo

  30/08/2012 at 23:25

  Tapetul asta repetitiv imi da un vertij nebun, mai ales la scroll 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: