RSS

TELENOVELA „REDISTRIBUIREA VOTURILOR”, EPISODUL „NOI NU SUNTEM NORMALI!”

15 dec.

Eu sunt născută cu „ureche muzicală” pentru limba română. Pentru limbi în general. După cuvenitul efort de a învăța gramatică- ortografie  în primele patru clase, mi-e foarte ușor  să scriu “dați-mi mâna“ și “dă-ți peste gură”. Vine de la sine, nu fac niciun efort,  simt cum trebuie scrise. Cu alte cuvinte, cratima ”mă-tii” o simt, o am în sânge, nu o mai socotesc. Nu la fel se întâmplă și cu matematica. Ca să fac calcule îmi trebuie pix, coală cu pătrățele, concentrare. De preferat un calculator mic. Cu un mare efort de atenție, obțin pân la urmă rezultatul exercițiului matematic. Dar greu. Cunosc în jur, însă, oameni care calculează din cap ușor, așa cum pun eu cratimele și “I”-urile în textul scris. Au acest talent. De aceea, la alegerile parlamentare, am încercat să maschez- zâmbind inteligent și enigmatic- faptul că nu pricep o iotă cum e cu redistribuirea. Botă. Eram convinsa că majoritatea înțeleg sau, dacă nu majoritatea, măcar talentații matematicii. Sau dacă  nici ăia, măcar cei direct interesați și implicați în schema redistribuirii. În preziua votului mi-am spus ambițios  :

-Hai  Otilia, chiar proastă nu ești! Curaj. Ești doctor, ce dumnezeu! Ai dat BAC-ul pe bunelea, la vremea lui. N-ai plagiat în viața ta. Hai că poți! Încearcă, pentru că meriți! Încearcă să deslușești cum se redistribuie voturile!

Atunci m-am pus pe treabă și am început să întreb oameni care trebuiau să știe. Rând pe rând. Hmmm…surpriză. Nimeni nu știa. Înaintez întrebând, tot mai spre spre vârf. Spre ăi mai tari. Depășesc granițele comunei mele. Unii au încercat să dea ceva explicații, dar băteau apa-n piuă, ca elevul prins cu tema nefăcută. O numeam  „burtologie” pe vremuri când, elevi, dădeam din gură, precipitat, prostioare  ca să pară că știm lecția.

-Uups!- îmi spun- e mai grav decât credeam. Sau, depinde cum o iei, e poate mai bine, fiindcă constat că nu-s eu singurul tâmpit prin zonă. Iar eu măcar scriu corect. Deduc din dialogurile cu maeștrii că redistribuirea este- simplu spus și redus la schemă-ceva gen: ” radical indice trei din 234 la cub supra radical din Pi cu 3 în perioadă, care apoi se împarte la pătratul descăzutului funcției de gradul doi….”.

Presa locală mă dumirește a doua zi s-o las moartă! E joc de noroc, e păcănele! Deci bagi voturile în păcănele, dai pe buton și poate îți dă cireșe sau joker sau lămâi sau careu, poate pierzi tot. Articolele politice  în presa locală, spuneau așa: “USL-iștii arădeni n-au fost la fel de norocoși ca și ARD-iștii la redistribuire. Zeița Fortuna nu le-a surîs..blabla.”

-Hait!- îmi zic tot eu( remarcați cum vorbesc singură!). Clar! Deci votarea e cazinou! Lumini, Las Vegas, fise, jetoane, ruletă, dealer, șampanie, rochii lungi argintii, domni cu ceas de aur la mână…ce frumos. Ce păcat că lipsesc !

Un sătean hășmășean, savurându-și pe îndelete, la crâșmă, monopolul stins cu bere, ascultă știrile date la televizorul din bar și se apropie de adevăr:

-Asta cu redistribuirea știți cum îi, doamna doctor? Asta îi ce dă calculatorul. Și nu poți ști. Acolo le bagă ei pe toate la un loc și iese ce iese, da nu poți să știi! Că îi de pe calculator, ca la fisc.

Ascultând săteanul pilit și înțelept, îmi amintesc și de sistemul inf0rmatic din sănătate. Așa-i și el. Tu poți să fii asigurat, dar ce dă sistemul nu știi niciodată. „EI” bagă acolo tot felul de chestii, dar apoi e noroc- poate calculatorul te dă asigurat, poate nu. Fain.

Vă rog- români votanți, fani ai oricărui partid,( acest text CHIAR nu-i unul politic, ci unul despre bun simț și intelighenție românească), așadar vă rog, lămuriți-mă. Totul e ok, e în regulă? Suntem normali la cap? Tot calculatorul( sau nu?) a scos sute de parlamentari în plus pe la Bucale, deși nu așa ne-a fost vorba, ioooooi! Suntem normali la cap?

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 15/12/2012 în Uncategorized

 

Un răspuns la „TELENOVELA „REDISTRIBUIREA VOTURILOR”, EPISODUL „NOI NU SUNTEM NORMALI!”

  1. Hrimiuc Minodora

    15/12/2012 at 18:22

    Nici Caragiale n-ar putea sa comenteze ceva…

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: