RSS

TRIUNGHIUL ȘI ORGANU (fabulă contemporană, mânca-ț-aș)

24 apr.

8890408a3254a91a94fc83234b749068_XL

Unde-i limita? Într-o țară în care a nu respecta legea devine o trăsătură națională. Parlamentarii votează pe față pentru colegi absenți și nu pățesc nimic. Legea? N-o respectă nimeni. Dar ce legi să și respecți, chiar daca ai vrea? O suită schizoidă de modificări a modificării modificărilor adăugite, hașgeuri redactate ambiguu, chiar idiot pe alocuri.

Le iau așa, în joacă. Sănătate: legea spune că spitalul ar trebui să îți asigure TOATE MEDICAMENTELE NECESARE pe durata spitalizării. O face? Nu o face și știm că nu. Spitalul nu respectă legea și nu pățește nimic. Ce-i faci?

Circulație. Plătim ceva roviniete pentru șosele cu cratere, șosele care ne distrug mașinile… Ei și?

Sute de șoferi piliți depășesc viteza, dau pe contrasens și omoară oameni. Na și ce… șoferul se judecă, iar după zece ani de procese, văduva află că „e cu suspendare”.

Ieri, pe un drumeag (asfaltat ce-i drept), între două comune vecine mie, poliția oprește la control un Logan. Cunosc șoferul, îmi este prieten. Șoferul are centura pusă, deși pe acolo mai nimeni n-o pune. Are talon, are verificare tehnică. Are RCA. Hmmm… îi merg toate luminile, pe încercatelea… hmmm… Organu vrea să vadă extinctorul și trusa sanitară. Șoferul le scoate din portbagaj, după ce descarcă pe jos sculele pentru zugrăvit așezate în cale.

Mda… le are. Are extinctor, are trusa de prim ajutor. Dar STAI!! Or fi expirate! Controlăm termenul de valabilitate. Păi, nu-s expirate. Sunt în termen.

Organu vrea triunghiul reflectorizant. Șoferul îl scoate. Organu „numără” atent triunghiul și izbucnește victorios:

 • Haaa!!! Asta era! E contravenție! Triunghiul nu e bun, că e numa unul și trebe să ai două triunghiuri, în baza legislației în vigoare, hașgeu număru, aliniatu șapte litera D, modificat in 2011 cu norme de aplicare în 2012! Sau, mai exact, domnu meu, amendă 300 de lei, da dacă achiți în douăjpatru dă ore, e numa 150.

DESPRE ASTA VORBIM AICI! Vorbim despre rea voință și bătaia de joc a unui român față de alt român, în numele unor legi anume scrise ca să permită așa ceva.

Iar cei care au scris legile se ceartă azi pe milioane de euro, nu pe două triunghiuri nenorocite și reflectorizante!

Vorbim despre vremelnica senzație de putere pe care ți-a dat-o funcția, preț de zece minute, despre cum abuzezi de ea la modul prostesc, apoi te miri sincer când cel de lângă tine face la fel.

Și unde toate astea? Într-o țară pe care am nimicit-o împreună!

Că n-au nimicit-o Băsescu sau Iliescu chiar singuri! Am făcut-o chisăliță, țara asta, doi câte doi, de mânuță, trei câte trei, toți românii, de la primul pân la ultimul, care pe unde a apucat. Ca dovadă.

Clasa politică fură pe rupte, este coruptă, ohh, daaa, știm! Dar nu clasa politică i-a smuls șoferului trei milioane de lei vechi, ieri seară, pe un drumeag asfaltat intercomunal. Șoferul era corect, avea de toate, nu era băut, nu depășise viteza, nu era un pericol public, respecta legea, cât se poate ea respecta, să fim serioși.

Organu știa precis că-i nedrept. Că-i bătaie de joc. Probabil se mai răcorea și el, puțin, de toate rahaturile românești care îi copleșiseră ziua. Sau are procent din amenzi?

Același „organ”, undeva bolnav și disperat, pe holul spitalului supraaglomerat plin de datorii și subfinanțat, va fi abuzat de doctorul care poate îl va repezi sau fușeri. Doctorul, la rându-i, va fi fost controlat dimineața de „protecția naiba știe a ce”, sau de „itemist”, care îl vor fi amendat rânjind fiindcă n-a semnat condica de prezență. Nu-i bai că doctorul n-a semnat condica fiindcă a avut la prima oră un caz grav și complicat! Există o lege!

Apoi „itemistul” (adică ăla cu ITM, ăla cu legile despre muncă), are și el o nevastă educatoare, de care își bate joc altul care își spune „Inspecția sanitară de stat”, sau „Inspecția sanitar veterinară”, sau pompier, și tot așa și tot așa ne-o tragem unul altuia pe la spate, în șir indian. „Io mi-s deal și badea șesuuu lalalalala”

Ce am vrut să spun cu asta, domnule polițist? Am vrut să spun că trebuia să fii aseară om! Văzând că șoferul e în regulă cu toate, trebuia să-l lauzi, apoi eventual să-l atenționezi să își mai cumpere un triunghi reflectorizant, apoi și să te ocupi de ăia care conduc vineri seara beți pulbere între discotecile zonale. Pentru că unul din ăia îți va omorâ copilul, intrând beat pe contrasens. Nu tipul cu un singur triunghi reflectorizant!

Iar dacă fiecare român s-ar opri înainte de excesul de zel idiot, de abuz și bătaie de joc asupra unui conațional: dumneata când controlezi șoferul, eu – medic de familie – când examinez bolnavul „în baza” contractului cu Casa de Asigurari, atunci am salva cumva țara asta!

Chiar nu vedeți, domnule polițist, că deja suntem TOȚI la marginea prăpastiei și că faza de ieri seară e parte a sinuciderii naționale, nicidecum o măsură spre civilizație și ordine?

Reclame
 
7 comentarii

Scris de pe 24/04/2013 în Uncategorized

 

7 răspunsuri la „TRIUNGHIUL ȘI ORGANU (fabulă contemporană, mânca-ț-aș)

 1. Ștefan Pop

  25/04/2014 at 17:15

  Fără cuvinte !!! Problema e că ne mai și mirăm de parcă am fi extraterștrii !

   
 2. Loredana

  17/03/2015 at 13:26

  Foarte bine spus! De mult timp am tot zis ca ar trebui inasprite pedepsele pentru cei care omoara oameni la volan fiindca sunt beti, au viteza sau nu stiu sa conduca. Dar politia se ia tot de omul cinstit. De exemplu: Intr-una din calatoriile mele cu trenul, nu apuc sa imi iau bilet dar ca un cetatean responsabil ce sunt ma indrept spre conductor sa imi iau de la el. Taman atunci imi zice unul ce se dadea inspector ca e control si ca trebuie sa platesc amenda. Am platit, nu am avut ce face. In schimb tiganii din compartimentul vecin au calatorit nestingheriti, fara amenda, bilet sau nervi. Ce sa-i faci, unii cu paguba, altii cu inima usoara!

   
 3. Victor Ionescu

  15/10/2015 at 21:21

  Otilia, de acord cu tine pana la un punct: romanii nu sunt pe marginea prapastiei, ci pe fundul prapastiei pe care ei insisi au sapat-o cu sarg in ultimii 26 de ani; mai mult, romanii continua sa sape cu ravna aceasta prapastie in sensul adancirii ei si nu se intrevede nici un semn ca cineva ar dori astuparea ei

   
  • Otilia Tiganas

   16/10/2015 at 06:53

   De la care punct încolo, deci, nu mai ești de acord cu mine? Doar poziționarea față de prăpastie?

    
 4. Victor Ilina

  16/10/2015 at 08:20

  Apropos de sirul indian:
  Strangeti roata, nu fiti hoti,
  Sa ne fie-n cur la toti!
  Problema e ca nu facem nimic pentru a rupe sirul sau a sparge cercul.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: