RSS

BILETUL DE TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE

26 mart.

1-fara-medici-pensionari-in-spitale-680x365

Să vă explic ce înseamnă el.

El, biletul, se referă EXCLUSIV la persoanele asigurate (minori, salariați, pensionari, șomeri etc.) și e ca un CEC. Plimbă bani. Biletul nu-i o fițuică sentimentală care să conțină „amabilitatea” medicului de familie în a vă „servi”. Nu. El poartă cu sine o valoare, ca un ordin de plată la bancă. Bazat pe biletul de trimitere, medicul specialist, spitalul, laboratorul, sunt plătiți. La capăt de lună se adună toate biletele și se trage linie și se virează bani.

Recapitulăm. Biletul de trimitere de la medicul de familie=

a)BANI

b)ASUMAREA acestuia, a MF, că este depășit de situație.

Așadar:

 1. Dacă ești neasigurat, biletul nici nu se poate emite, nici nu se poate deconta. E ca și cum ai cere la SNCFR un bilet fără să-l achiți!
 2. Așa stând lucrurile, e normal ca, peste tot: spitale, policlinici, să vi se ceară cât mai multe bilete de la MF. Chiar și atunci când nu-i nevoie.
 3. Medicul de familie care trăiește dând mereu bilete mai departe, chiar dacă îl considerați “amabil”și “simpatic”, nu-i un medic bun. O dată fiindcă vă poartă pe drumuri și vă expune la cheltuieli fără rost, (pentru lucruri pe care le putea face și el), a doua fiindcă masacrează banii sistemului, a treia fiindcă scade prestigiul breslei, trimițând cazuri pe care și un novice ar trebui să le descurce acasă.

Exemplu concret.  Un pacient de 50 de ani pe care îl depistez cu hipertensiune. Eu nu îl trimit la cardiolog, ci încep urmărirea și investigarea și tratamentul lui, bazat pe pregătirea mea. Vrea musai cardiolog, după prima valoare crescută a tensiunii? O va face pe banii săi, nu pe trimiterea mea, câtă vreme eu îi ofer toată atenția necesară și urmez corect pașii medicali. Dar nu cred ca în ultimii 2-3 ani, vreun pacient al meu să fi solicitat imperativ consult cardio la așa ceva! Iar contraexemple văd cu duiumul, de aceea vă și explic cum e cu astea.

Reclame
 
3 comentarii

Scris de pe 26/03/2015 în Uncategorized

 

3 răspunsuri la „BILETUL DE TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE

 1. Mihai Moisescu

  03/03/2016 at 09:04

  Absolut corect dar mai ales lămuritor. Aşa cum spuneam, în curând vor apărea, în ediţie multilingvă format „Biblioteca pentru toţi”, „Învăţăturile Otilicăi hăşmăşanca pentru poporul român multi etnic”.

   
  • Otilia Tiganas

   03/03/2016 at 10:28

   Poate numele meu Tiganas= RRomishor o fi oredestinat multietniei? haha

    
 2. rushmania

  03/03/2016 at 10:02

  Da. Si febra, gripa, viroza pot fi tratate de medicul de familie. Dar nu cu programare peste 7-10 zile. Pana atunci pacientul a ajuns deja in UPU. Fara bilet de trimitere, fara bani virati spitalului. Dar spitalul „cheltuie” bani, neprimiti de niciunde… Asa ca subiectul nu este simplu, e de dezbatut si indreptat legea, de pus ordine in sistem si multe altele, pe care sigur le stiti si dumneavoastra. 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: