RSS

CUM CÂNTĂ ȚIGANUL LA SCRIPCĂ!

14 apr.

19814931394066

Eu scriu, așa cum cântă țiganul la scripcă. Așa cum simte el să cânte, învățat doar de tătâne-su… N-are Conservatorul Gheorghe Dima Cluj, absolvit. Nici eu litere absolvite, ba mai rău, am o meserie, cea de medic, care mi-a cerut timp și energie și preocupare în defavoarea lecturii așa zis beletristice. Concluziile pe care eu le trag azi, se apropie, (aflu!), de teorii, curente literare, pe care alții le-au învățat pe la școli mari. Eu nu. Nu mai mult decât BAC-ul dat la română și cu asta… cam gata.

Ce mi-a permis să scriu, în afara vocației și a arderii? În primul rând faptul că-s totuși alfabetizată, cunosc literele. Mai apoi, că am învățat ortografie în primele patru clase. Nimic mai impertinent, din partea unui scriitor, decât să facă greșeli de ortografie! Nu ești sigur de „cratima mă-tii”, atunci stai pe fundul tău și faci eventual cercetare în biofizică, necum proză. Mi-a mai permis să scriu, experiența deceniilor lucrate cu omul, contact zilnic, direct și susținut, dar și propria-mi experiență de viață, nu tocmai netedă afectivo-erotico-social. Una în care am jonglat vioi între  sentimente extreme, lucru pe care nu-l regret. Nu-mi regret nicio trăire paroxistică! Nicio decizie păguboasă. Sunt segmentele cele mai vii ale uneia și aceleiași vieți pământene, și mă cutremur închipuindu-mi că puteam trăi echilibrat, (mai corect poate!), dar fără să le fi cunoscut pe toate astea.

Revin la felul în care scriu, ca țiganul cu scripca.

Intenția tehnicii mele a fost (mai este încă!) să mă joc cu fraza astfel încât să aduc cititorul lângă mine, cu minim de cuvinte. Să găsesc acele puține „cuvinte cheie” care, ingenios alăturate, să te bage nemijlocit în sala mea de bal, sau pădurea mea, sau bucătăria mea, dormitor sau maternitate, sau…  în acel peisaj în care am dorit să te fac părtaș. Mai apoi, să te fac să plângi, sau să-mi râzi alături, tot cu o singură frază. Devenise deja un șah al minții, căutarea frenetică a frazei care să suplinească lungul fragment ce reclama, teoretic, miza finală: lacrima sau zâmbetul tău.

Nu știu cât am reușit, spun ce am intenționat.

Am început recent să recitesc Enigma Otiliei. Volumul era la mine pe noptieră întâmplător, romanul mi-a dat, la naștere, prenumele. Prin dedicația bunicului meu, scrisă cu stiloul, caligrafic, pe prima pagină. Cartea e o capodoperă. Am început să o recitesc, după foarte foarte mult timp de la precedenta lectură. Înaintam citind, mă emoționa… totuși, după o treime de carte, m-am pornit să mă întreb așa: nu putea fi, oare, indus ACELAȘI fior al poveștii, aceeași greutate psihologică a personajelor, aceeași așezare a lor în istorie și încăperi, în mai puține cuvinte? MULT mai puține?

Ba da, îmi spun, deja obsedată de evitarea oricărui balast descriptiv. Ba da. Se putea obține, într-o treime de text, (dacă e să-i socotești lungimea), ACELAȘI rezultat în sufletul cititorului. SUNT CONVINSĂ.

Nici un orgoliu al „prolificității mele scriitoricești” de secol 21, nu mă va determina să scriu UN SINGUR CUVÂNT, peste exact cele necesare și suficiente.

În schimb, toate orgoliile pământului îmi permit această postare pe blog. Dovedind încă o dată cât de duali suntem, chiar pe aceeași pagină. Darămite…

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 14/04/2015 în Uncategorized

 

Un răspuns la „CUM CÂNTĂ ȚIGANUL LA SCRIPCĂ!

  1. Tristan Mihuța

    14/04/2015 at 18:43

    Otilia, ce ne-am fi făcut fără „cuvintele mai multe” ale unui Balzac, maniac al detaliilor, fără analizele psihologice, filosofice ale lui Dostoievski etc. ? Omenirea ar fi fost infinit mai stearpă din punct de vedere spiritual, cred că ești de acord ….

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: