RSS

NU ÎNSEAMNĂ CĂ NU TE IUBESC!

10 iul.

 

Noi românii (cel puțin generația mea “50 plus” și toate generațiile precedente) suntem pătimași notorii. Iubim, urâm, bârfim, ajutăm, dăm în cap mai cu vorba, mai cu parul, apoi plângem, apoi iarăși râdem.

La țară, toți ne știm, te enervează uneori că se bagă nea Vasile de peste gard în viața ta și ar vrea să știe tot ce faci, (mai mult nevasta lu nea Vasile decât el), ba ai aflat de prin Europa că nemții sau franțuzii te lasă-n pace, câtă vreme nu încalci legea. Și nu se bagă… DAR!! Același nea Vasile va sări din toată inima să te ajute la moarte, boală, naștere sau incendiu, așa cum monsieur Bazil probabil n-o va face. E balanța clasică avantaje/dezavantaje. Se bagă când n-ai chef, dar și când e de rău, te poți baza pe el!

Pornind de la această premisă a fierbințelii pătimașe românești, a tradițiilor de neam, am să ajung la deprinderi reci și vestice, nouă străine, și cărora… parcă le duc lipsă.

Obiceiul vizitei surpriză, neanunțate. Care e nepotrivită, îți dărâmă planurile, poate deadline-urile, te scoate din ritm dar tu, gazdă, te prefaci că-i okay, că te bucuri, ba mai și întinzi masa, fiindcă așa se cade. Și nu poți să-i spui musafirului surpriză, (nu-ți permite tradiția strămoșească!):

– Nu te pot primi azi, scuză-mă, sunt extrem de ocupată, te rog să reprogramăm vizita!

Adică să-i spui adevărul. Fiindcă l-ai pierde pe veci, or tu nu vrei să-l pierzi, ci doar să-ți salvezi ziua aceea! Și fiindcă această soluție civilizată, deloc virală, nu-i încă acceptată de români ca fiind „replică standard admisă”, ci se transformă instantaneu în patimi.

Și nu pricepi că refuzul celor 2-3 ore cu tine la o pileală neprogramată, înseamnă că mă protejez de urmările de mâine, nu înseamnă că nu te iubesc!

 

 

 

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 10/07/2015 în Uncategorized

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: